Radio Deissä Viikon debatti -keskustelussa journalisti Stig Kankkonen ja Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä pohtivat kirkollisen median merkitystä. Stig Kankkosen mielestä koko kristillinen media, joka on osa kirkon viestintää ja kokonaisuutta, on epäonnistunut
”Kun katselee tulosta, miten voi kehitys olla se mikä se on ollut. Jos ollaan rehellisiä ja katsotaan mihin suuntaan ollaan menossa, niin en ymmärrä, että kristillistä sanomaa olisi tehokkaasti ja hyvin esitetty Suomen kansalle.”
Mari Teinilä puolustautui, ettei Kotimaa-lehden ensisijainen tehtävä ole evankeliointi, vaan tuoda esiin journalistisin keinoin kristinuskon pohjalta nousevaa ajattelua, kulttuuria ja kirkon asemaa.
”Kyllä papeilla on keskeinen tehtävä tuoda esiin kristinuskon sanomaa. Kotimaa-lehden kohderyhmän ihmiset ovat jo kuulleet evankeliumia. ”
Radio Dein missiona on kertoa evankeliumia, sillä vaikka ihmiset sen ovatkin varmaan kuulleet kirkossa, niin he eivät ehkä ole ottaneet ilosanomaa vastaan. Silti minua jäivät vaivaamaan Kankkosen sanat ”Jotain on pielessä, me ei olla onnistuttu.”
Tätä todistavat kirkon nelivuotiskertomuksessa todettu kirkon jäsenmäärän väheneminen, kristillisten lehtien levikkien lasku, hengellisten tilaisuuksien kävijämäärien lasku ja toimitusten -häiden ja kasteiden – väheneminen.
Minäkin yritän mielessäni puolustautua, että Radio Dei on kuitenkin suurin valtakunnallinen kristillinen media, ja jo vuosia kuuntelijamäärämme on ollut hiukan nousussa. Reilut 200.000 kuuntelee Radio Deitä viikoittain ja yli 600.000 suomalaista kuuntelee Radio Deitä ainakin silloin tällöin.
Mutta totuus on, ettei kristillinen sähköinen mediakaan, Radio Dei, TV7 tai uusi BC-TV, ole saanut aikaiseksi herätystä Suomessa. Me kristityt olemme kaikki osa tätä kokonaisuutta, joten kaikkien pitäisi katsoa itseänsä peiliin.
Me emme ole onnistuneet, sillä herätys ei ole meidän omista teoistamme kiinni. Pyhä Henki puhaltaa missä tahtoo ja herätystä on ollut eri puolilla maailmaa, tällä hetkellä erityisesti Etelä-Amerikassa. Herätyksen Suomeen saapumista odottaessa meidän kristittyjen on kuitenkin Raamatun opetusten mukaisesti pidettävä hengen tulta palamassa. Nyt koetellaan uskomme kestävyyttä, ilman että välttämättä näkisimme ja kokisimme suuria hengellisiä ihmeitä.
Tässä ajassa tarvitsemme mahdollisimman paljon erilaisia viestin viejiä: herätyskristillisiä lehtiä, jotka julistavat suoraan ja kirkollisia lehtiä, jotka journalistisesti kertovat moniarvoisesta kirkosta, Radio Dein Raamatun opetusta sekä kristillistä viihdettä ja kristillisten tv-kanavien amerikkalaista kristillisyyttä. Kaikkea tätä tarvitaan.
”Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, vasta sitten näet ottaa roskan veljesi silmästä”, opastaa meitä Raamattu. Voi, jospa me näkisimme, että tarvitsemme koko tätä laajaa kristillistä kirjoa – liberaalista laidasta aina fundamentalistiin saakka – jotta haaviin jäisi mahdollisimman monta hukkuvaa sielua. Jumalan luomia ihmisiä me kaikki olemme ja sellaisina hänelle rakkaita.
Kuten Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä Radio Dein Viikon debatin päättöksi sanoi: ”Kristittyinä meillä on kuitenkin oikeus valoisasti ja luottavaisesti katsoa tulevaisuuteen.”
Radio Dein Viikon debatin voit kuunnella ohjelma-arkistosta.
Stig Kankkosen kolumneja Seurakuntalainen.fi:ssä.